Закритість по-українськи – складено рейтинг тендерної прозорості державних сайтів

Експерти Transparency International Україна проаналізували відкритість сайтів органів влади у сфері державних закупівель. Дослідження виявило, що всі без виключення державі веб-портали не публікують навіть необхідний мінімум даних. За результатами громадського моніторингу складено рейтинг тендерної відкритості сайтів органів публічної влади.

Експерти Центру Політичних Студій та Аналітики проаналізували відкритість органів місцевої влади у сфері державних закупівель

cpsa 2

Загалом було проаналізовано 250 органів державної влади та місцевого самоврядування.   Результати виявилися невтішними. Більшість із них є закритими та приховують інформацію про закупівлі, що є серйозним викликом для всіх нас.

Премьер-министр Николай Азаров заявил о внедрении «мощной поддержки отечественного производителя» во время государственных закупок. Ее суть – преференции тем участникам торгов , которые имеют в Украине производственные мощности или центры обслуживания.

Державні закупівлі у Львівській області – під пильним оком львівських ГО «Брама» та «Центр політичних студій»

174 Українська законодавча база щодо державних закупівель є настільки недосконалою, що державним службовцям подекуди доводиться свідомо йти на порушення закону, аби державні кошти були скеровані за призначенням. Відтак громадські активісти Львівщини ставлять за мету виявити та усунути законодавчі недопрацювання шляхом винесення конкретних пропозицій на комітети Верховної Ради України. Про це та багато іншого йшлося під час проведення круглого столу «Особливості проведення комплексного моніторингу здійснення державних закупівель у Львівській області», який відбувся 26 червня у Львові.

Сумщина заощадила понад 22 млн грн завдяки проведенню тендерних процедур

383431064_105.jpg

Як повідомили RegioNews , за рахунок державних закупівель, здійснених упродовж останніх років, Сумщина зекономила 22,3 мільйона гривень.

Про це під час наради в облдержадміністрації повідомив перший заступник голови ОДА Віктор Чернявський.

«Дії в межах правового поля, співпраця з місцевими товаровиробниками, найнижча обгрунтована ціна, персональна відповідальність – ось головні критерії проведення тендерних процедур. Ми зменшили відтік бюджетних коштів за межі регіону. Так, протягом 2010–2012 років на виконання державних закупівель місцевими товаровиробниками додатково було спрямовано 202,2 мільйона гривень», – зазначив посадовець.

Соціальний захист по-українськи або куди ділися гроші

Соціальний захист завжди був ключовим питанням економічної політики.  Жоден політик (навіть самий лінивий) не оминав цієї проблеми та обіцяв своїм виборцям підвищити допомогу та пенсію, збільшити пільги чи в якийсь інший спосіб покращити їх життя «вже сьогодні».  Проте за роки незалежності жоден уряд так і не наважився звернути увагу на основну проблему соціального захисту – марнотратство соціальних фондів.  А стан справ такий, що лише 30% коштів, виділених на соціальний захист, потрапляє до дійсно бідних громадян.

Майбутнє малого бізнесу в його власних руках

У Кіровограді відбулось обговорення
проекту «Зеленої книги малого  бізнесу»

31 січня у Кіровограді відбувся круглий стіл «Зелена книга малого бізнесу України: оцінка та перспективи шляхів розвитку». Організатори заходу – Інститут власності і свободи і Кіровоградська регіональна торгово-промислова палата.

Особливості тендерних процедур в освітянській галузі: типові порушення, зловживання, регіональні особливості

18 січня 2012 року у приміщенні прес-центру інформаційного агентства «УНІАН» Центр політичних студій та аналітики презентував результати моніторингів тендерних комітетів головних розпорядників бюджетних коштів у освітянській сфері, в процесі планування та здійснення ними процедур із придбання товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти.

Громадськість Сумщини звинувачує владу в корупції на тендерах

26 грудня під час засідання круглого столу «Бюджетні закупівлі 2011 року: обґрунтованість, прозорість, результативність» експерти Бюро аналізу політики підбили попередні підсумки своєї моніторингової діяльності у сфері тендерних закупівель організаціями й установами Сумщини у поточному році. 

Голова Сумської обласної громадської організації «Бюро аналізу політики» Олег МЕДУНИЦЯ навів статистичні дані, які відображають суть та обсяги проведеного організацією моніторингу тендерних процедур. Так, протягом 2011 року організацією Бюро аналізу політики:
- направлено більше 200 запитів на інформацію (з них отримано відповіді по суті на 160 інформаційних запитів);
- проведено моніторинг 256 тендерних процедур;
- здійснено ґрунтовний аналіз 46 державних закупівель;
- у стадії моніторингу знаходяться 34 бюджетні закупівлі, які на нашу думку мають ознаки зловживань та перевитрат бюджетних коштів;
- надіслано 24 звернень та скарг про порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» до прокуратури та вищестоящих органів державної влади.

Бюджетні закупівлі 2011 року: обґрунтованість, прозорість, результативність

26 грудня у рамках проекту «Бюро аналізу політики» з дослідження тендерних процедур відбулося засідання круглого столу на тему «Бюджетні закупівлі 2011 року: обґрунтованість, прозорість, результативність». Учасники круглого столу – представники громадських організацій та депутати Сумської обласної ради – підбили попередні підсумки моніторингової діяльності Бюро аналізу політики у сфері тендерних закупівель організаціями й установами Сумщини у поточному році.

Найгірше серед освітян Рівненщини тендерні закупівлі провело Рівненське управління освіти

Такого висновку дійшли громадські аудитори Центру політичних студій та аналітики з Києва, які упродовж вересня-листопада 2011 року досліджували діяльність освітянських тендерних комітетів у сфері закупівель продуктів харчування для дошкільних та шкільних навчальних закладів краю.

Ви тут: Головна Бюджетні закупівлі 2011 року: обґрунтованість, прозорість, результативність