ЕКСПЕРТИ З МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ КАЗАХСТАНУ, КИРГИЗЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ ТА УКРАЇНИ ОЦІНЯТЬ СТУПІНЬ ПРОЗОРОСТІ СИСТЕМ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ

cpsa

 

 

м. Бішкек, Киргизька Республіка,

У місті Бішкек, столиці Киргизької Республіки, 4-5 грудня 2012-го відбувалася робоча зустріч експертів із Казахстану, Киргизької Республіки й України, які розпочали міжнародний проект “Ефективний громадський контроль за місцевим бюджетом: огляд найкращих міжнародних практик”. Проект здійснює Центр політичних студій та аналітики (Україна) спільно з Громадським фондом “Decenta” (Казахстан), Центром економічних досліджень, decenta оцінки й моніторингу (Казахстан) й Асоціацією “Альянс за прозорий бюджет” (Киргизстан) за підтримки програми “Схід-Схід: партнерство без кордонів” Міжнародного фонду “Відродження”.

Міжнародна неурядова організація Global Integrity представила оцінку боротьби з корупцією в Україні

ARU

GIlogoname

Minjust logo

Міжнародна неурядова організація Global Integrity, яка відслідковує тенденції в питаннях урядування та корупції по всьому світу, провела публічну презентацію свого звіту з оцінювання антикорупційних механізмів і рівня доброчесності в Україні.  Це відбулося 13 листопада 2013 р. у місті Києві в рамках семінару «Боротьба з корупцією та належне урядування в Україні: проблеми й перспективи реформ», організованого Global Integrity спільно з Міністерством юстиції України і громадською організацією «Антикорупційна рада України»

Поміж іншим, міжнародна неурядова організація Global Integrity керує Секретаріатом Open Government Partnership:

OGP logo

З метою реалізації в Україні Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” на рівні Кабінету Міністрів України було видано наступні нормативно-правові акти:

розпорядження Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 220-р "Про схвалення плану дій з впровадження в Україні Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” ,

Постанову КМУ від 13 червня 2012 р. № 671"Деякі питання реалізації в Україні Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” ,

розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 липня 2012 р. № 514-р "Про затвердження плану заходів з впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд" .

Звіт Global Integrity по Україні зазнав критики зі сторони представників Міністерства юстиції України за подання у деяких випадках недостовірної інформації.  У самому ж  звіті Global Integrity дається оцінка ефективності антикорупційних реформ на національному рівні, прозорості фінансування політичної діяльності, приватизації державних активів, регулювання бізнесу, системи державних закупівель, правосуддя. Окрему увагу приділено темі запобігання конфлікту інтересів у законодавчій, виконавчій і судовій гілках влади. Також розглядається спроможність українських ЗМІ й громадських організацій брати участь у боротьбі з корупцією, оцінюються правоохоронні органи тощо.

«Незважаючи на помітний прогрес у розвитку антикорупційного законодавства, Україна потерпає від серйозних прогалин у декількох ключових напрямках державного управління й боротьби з корупцією. Країна потребує вдосконалення механізмів застосування й дотримання цих законів із метою підтримки загальних антикорупційних зусиль», - йдеться в звіті Global Integrity.

За висновками експертів, Україна має, наприклад, дуже слабке регулювання питань фінансування політичної діяльності: бракує норм щодо прозорого фінансування політичних партій і недостатнім є правозастосування щодо фінансування виборчих кампаній індивідуальних кандидатів. Найбільш кричущим недоліком України є відсутність належного захисту інформаторів про корупційні прояви – в звіті Global Integrity українська держава отримала одні з найгірших показників у цій сфері серед всіх країн, які
досліджувалися. Рівень фактичної реалізації антикорупційних реформ в Україні є дуже низьким, наголошують дослідники.

Звіт Global Integrity — це продукт багатомісячного збору й опрацювання інформації командою експертів організації та глобальної мережі із більш, ніж 1300 місцевих дослідників і журналістів, які підготували текст обсягом майже в мільйон слів, що налічує понад 10 тис. кількісних даних з країн, які вони представляють.  З англомовною версією звіту можна ознайомитися на http://www.globalintegrity.org/report/Ukraine/2011 .

Публічне представлення звіту Global Integrity було проведено в Україні вперше. Організація цього заходу Антикорупційною радою України тривала майже рік за підтримки Мін’юсту й МЗС України, а також посольств України та США. Він став унікальною можливістю для представників органів державної влади, громадських організацій, ЗМІ, академічного сектору та донорських структур детально ознайомитися з результатами проведеного огляду й спільно напрацювати рекомендації для України, які будуть передані Уряду для врахування. З метою представлення звіту в Україну з США спеціально прибули експерти Global Integrity Керрі Голден і Марко Томічіч.

Більше можна дізнатись на веб-сторінці заходу за посиланням http://globalintegrityukraine.blogspot.com/

З приводу отримання додаткової інформації звертайтеся, будь ласка, до Богдана Якимюка, голови правління Антикорупційної ради України, за тел.(044) 361-7828 або Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

dep arts 1330007490 1 s Розміщено ГО "Фундація "Відкрите суспільство" (секретаріат партнерства "За доброчесні державні закупівлі") 

Додатково:   Звіт Global Integrity: Україна - 2011 (частина 1).

                       Проект “Державна антикорупційна політика - під контролем громадськості” .

                      Преса про подію .

                   

прес-конференція в інформаційному агентстві «Регіональні новини»

cpsa






8 листопада 2012-го року о 12.00 в інформаційному агентстві «Регіональні новини» за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 10-Б, 3-й поверх, офіс 8, Центр політичних студій та аналітики провів прес-конференцію на тему розвитку системи державних закупівель.







Із початком нового року всі державні замовники України зобов’язані розпочати проведення реверсивних електронних аукціонів, згідно із змінами до закону «Про здійснення державних закупівель».
  Проте, за місяць до цієї дати ані Кабінет Міністрів України, ані Міністерство економічного розвитку та торгівлі України , як Уповноважений орган у сфері державних закупівель, не затвердили ключові нормативні акти, без яких норма щодо електронних аукціонів не може запрацювати.
  Окрім того, як показало спеціально проведене дослідження Центром Політичних Студій та Аналітики, місцеві органи влади не готові до впровадження цієї системи.
  Все це може призвести до того, що на місцевому та центральному рівнях органи влади будуть змушені з 1 січня призупинити проводити закупівлі товарів та послуг для потреб територіальних громад.
  У звязку з цим, просимо Вас підтримати звернення до керівництва держави, в якому пропонуємо керівництву країни вжити термінових заходів, направлених на розв'язання цієї ситуації.

На сьогодні звернення вже підтримали:

Віктор Таран – ГО «Центр Політичних Студій та Аналітики», Олександра Матвійчук - «Центр Громадянських Свобод», Костянтин Квурт - ГО "Інтерньюз-Україна", Світлана Заліщук – ГО «Центр Юа», Віталій Шабунін - «Центр Протидії Корупції», Олексій Хмара – «Transparency International  Ukraine», Андрій Любич - Фундація "Відкрите Суспільство"керівник Секретаріату Партнерства «За Доброчесні державні закупівлі», Сергій Мар`янчук- ГО "Молодіжна організація "СЛАВІС-ВІННИЦЯ", ВБФ "Крона".


Матеріал секретаріату громадського партнерства "За доброчесні державні закупівлі" .
відкрите звернення громадськості щодо ризику зриву з 1 січня 2013 року життєво необхідних державних закупівель через впровадження процедури електронного реверсивного аукціону .
Долучайтесь до відкритого звернення громадськості щодо ризику зриву державних закупівель до Президента України Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України!
dep arts 1330007490 1 s Розміщено:  ГО "Фундація "Відкрите суспільство" (секретаріат партнерства "За доброчесні державні закупівлі") .  
Див.: конкурс журналістських розслідувань .
IMG 4526  
IMG 4537 IMG 4529 0.preview IMG 4555
IMG 4565 IMG 4571   IMG 4521   IMG 4559

Зустріч неурядових організацій України, що зацікавлені в доброчесних державних закупівлях

DSCN3080 30 жовтня 2012 року відбулася зустріч неурядових організацій України, що зацікавлені в доброчесних державних закупівлях, на тему "ЯК РОЗВИВАТИ ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ДЕРЖАВНИМИ ЗАКУПІВЛЯМИ УКРАЇНИ? В КОНТЕКСТІ ЗМІН У ТЕНДЕРНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ".  ЗАВАНТАЖИТИ:   ПРОГРАМУ .

Представники Transparency International Україна,   Центру політичних студій та аналітики  та інших об'єднань громадян зробили доповіді на тему сучасної практики громадського контролю у сфері державних закупівель.  Під час зустрічі провідні громадські експерти надали практичні відповіді на такі питання: що має робити громадянське суспільство для посилення доброчесності державних закупівель? Як зміни у закупівельному законодавстві вплинуть на ефективність громадського контролю за державними закупівлями? Чого чекати громадянському суспільству від нової стратегії розвитку системи державних закупівель України? А також надали власні пропозиції щодо того як зробити громадський контроль за державними закупівлями максимально ефективним. 

Секретаріат громадського партнерства "За доброчесні державні закупівлі" ( ГО "Фундація "Відкрите суспільство" ) представив наступні перспективи діяльності громадського партнерства, як неструктурованої коаліції неурядових організацій, зацікавлених у доброчесних державних закупівлях:

1)  участь в розробці, обговоренні проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері державних закупівель;

2)  забезпечення вільного доступу суб'єктів громадського контролю до інформації щодо витрачання державних коштів на закупівлю товарів, робіт та послуг ;

3)  забезпечення гласності, відкритості, прозорості в діяльності Кабінету МіністрівУкраїни Уповноваженого органу (Міністерства економічного розвитку і торгівлі України) , Органу оскарження (Антимонопольного комітету України) , (головних) розпорядників державних у т.ч. бюджетних коштів у сфері державних закупівель;

 4) проведення консультацій з суб'єктами громадського контролю, врахування громадської думки;

 5) сприяння громадськості у налагодженні системного діалогу Кабінету Міністрів України Уповноваженого органу (Міністерства економічного розвитку і торгівлі України) , Органу оскарження (Антимонопольного комітету України) , (головних) розпорядників державних у т.ч. бюджетних коштів , органів державного (фінансового) контролю та суб'єктів громадського контролю;

 6) використання інших  форм,  передбачених чинним законодавством України. 

Відбулося обговорення доповідей. 

ГО "Фундація "Відкрите суспільство" (секретаріат партнерства "За доброчесні державні закупівлі")   dep arts 1330007490 1 s integrity LINC LOGO UKR

Матеріали доповідей (презентацій):
Проект cтратегії розвитку системи державних закупівель України .
Громадський контроль у сфері державних закупівель в Україні .
Результати проведення громадського моніторингу державних закупівель та можливості їх застосування .
Контроль громадськістю державних закупівель в Україні.У чому проблема і що робити ?

Громадське партнерство "За доброчесні державні закупівлі" взяло участь у міжнародній конференції "Перспективи розвитку системи державних закупівель в Україні"

Представники integrity Громадського партнерства "За доброчесні державні закупівлі" на запрошення Уповноваженого органу з питань державних закупівель взяли участь у міжнародній конференції «ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УКРАЇНІ» , що відбулася 18-19 жовтня 2012 року у конференц-залі Торгово-промислової палати України .  Протягом другого дня конференції під час сесії "МОНІТОРИНГ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ" Президент "Transparency International Україна" Хмара Олексій зробив виступ на тему "Громадський контроль у сфері державних закупівель в Україні". 

Секретаріат Громадського партнерства "За доброчесні державні закупівлі" dep arts 1330007490 1 s

Міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполучених Штатів Америки в Україні Джоном Ф. Теффтом

MERT USAID 31 серпня 2012 року Міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джоном Ф. Теффтом та Головою представництва USAID по Україні, Білорусі та Молдові Д.Бартоном.

В рамках зустрічі американська сторона передала проект Національної стратегії державних закупівель в Україні, який був розроблений спільними зусиллямиекспертів Мінекономрозвитку та  USAID відповідно до міжнародних принципів та стандартів.

Посол Дж.Теффт від імені Уряду США подякував Петру Порошенку за розробку та подальше впровадження в Україні зазначеної Стратегії, що стане суттєвим кроком вперед у реформуванні національної системи державних закупівель в Україні.

   Найближчим часом Мінекономрозвитку представить проект Національної стратегії на розгляд Уряду та забезпечить її затвердження і реалізацію.

Також Петро Порошенко обговорив з Послом Дж.Теффтом питання проведення 18 вересня поточного року установчого засідання експертної групи з питань  торгівлі (ЕГПТ), метою якого є виконання домовленостей, досягнутих за підсумками четвертого засідання Українсько-Американської ради з торгівлі і інвестицій.

               Крім того, Петро Порошенко запропонував американській стороні розглянути можливість спільної розробки Дорожньої карти стосовно перегляду переліку антидемпінгових заходів щодо української продукції, яка  імпортується до США. Розробка зазначеного документа дозволить українській стороні запровадити механізм зменшення навантаження захисних заходів з боку США щодо імпорту української продукції.

Джерело: Прес-служба Мінекономрозвитку ( http://www.me.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=188339&cat_id=38461 )

Схожі матеріали: Жозе Тейшейра: «Мене турбує неготовність України провадити стратегію держзакупівель у відповідності із положеннями Угоди про асоціацію».

                              Реквізити змін до Закону України № 2289-VI .                         

                              Перелік законів, на які посилається Закон України № 2289-VI. 

                              Акти Уповноваженого органу щодо державних закупівель .

                             Відбулося засідання Координаційної ради з підготовки Стратегії розвитку системи державних закупівель України .

                            

Оприлюднено перші результати коаліційного проекту "Реалізація методики громадського моніторингу – основа прозорості державних закупівель"

dsc 1760 24 липня в інформаційному агенстві «Регіональні новини» «Центр Політичних Студій та Аналітики» оприлюднив перші результати коаліційного проекту «Реалізація методики громадського моніторингу – основа прозорості державних закупівель».

Під час прес-конференції «Використання бюджетних коштів в регіонах – марнотратство чи недофінансування? Проміжні результати громадського моніторингу державних закупівель по регіонам, галузям та проблемам» були представлені матеріали досліджень. Деякі з них вже надали можливість виявити факти порушень, а деякі – підстави для подальших перевірок. 

Відбулося засідання Координаційної ради з підготовки Стратегії розвитку системи державних закупівель України

LINC LOGO UKR  

 Під час засідання Координаційної ради з підготовки Національної стратегії розвитку системи державних закупівель України, що відбулося 25 червня 2012 року , з 10.00 до 13.00 в приміщенні Мінекономрозвитку за адресою: Київ, бул. Дружби народів 28, ауд. 517, представники Проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» ( USAID ЛІНК) презентували Департаменту державних закупівель та державного замовлення Міністерства економічного розвитку та торгівлі України та представникам інших центральних органів виконавчої влади та громадськості третій Проект Стратегії розвитку системи державних закупівель.

Наявність Стратегії розвитку державних закупівель передбачена пунктом 2 частини першої статті 8 Закону України від 1 червня 2010 року № 2289-VI "Про здійснення державних закупівель".

 

 

 

MERT

 

 

 

 

Громадські організації запропонували владі шляхи подолання корупції у держзакупівлях

Прес-реліз, 31.05.2012 р.

 

Влада та  громадські організації  зробили перший крок до цивілізованого діалогу у питаннях протидії корупції в державних закупівлях. Так прокоментувала результати зустрічі Першого віце-прем’єр-міністра України Валерія Хорошковського з представниками громадських організацій, яка відбулася 30 травня 2012 року, віце-президент Творчого об’єднання «ТОРО», представник Громадського партнерства «За доброчесні державні закупівлі» Алла Волошина.

Громадськість закликала прем’єр-міністра України Миколу Азарова виконати обіцянку та призначити зустріч по проблемам корупції у сфері державних закупівель

Прес-реліз, 15.05.2012 р.

 

59 неурядових організацій та громадян України направили прем’єр-міністру України Миколі Азарову відкрите звернення щодо невиконання ним публічної обіцянки про зустріч з громадськими організаціями, які контролюють державні закупівлі.

Ви тут: Головна прес-конференція в інформаційному агентстві «Регіональні новини»